kansasfamiljen


Matlycka
november 21, 2012, 6:26 f m
Filed under: Uncategorized

Ja, vad kan man säga om denna kväll? Förutom att det var väldigt trevligt att ha barnvakt, klä sig fin, se maken i fluga, träffa fina vänner och känna sig allmänt upplyft när man lämnade bordet? Massor. Obs att hela inlägget kommer handla om man så vänta er inget annat 😉

Den lilla lilla restaurangen tar bara emot gäster som har bokat bord. Bara ett bord är bokat åt gången så man är ensamma om kockens uppmärksamhet vilket gör att allt hela tiden kom in i rätt tid och alldeles nytillrett. Det fanns inte tillstymmelse till dörrskylt om att det låg där det låg vilket förklarades av kocken med att hon inte ville att gästerna skulle bli störda när hon ändå inte kan ta gäster på dörren. Man kunde dessutom bara boka 9-rättersmiddag.

1. Soppa. Olika musslor, vårlök, champinjoner och en ljuvlig buljong. Förmodligen många fler ingredienser i.

2. Liten uppfriskande fruktsallad. Den lilla såsen runt om var smått himmelsk. Ingefärssmak på den.

3. Skaldjurscustard med bla krabba och pumpa. Ah, gott! Älskar saker från havet. Den gula fyllningen hade konsistens som marsánkräm. Smakerna var så milda men ändå smakrika så att man bara förundrades.

4. Något annat gott, kommer inte ihåg vilken fisk. Såsen var i alla fall med mango.

5. Curryfräst pilgrimsmussla på liten hög av typ friterat sötpotatisriv. God sås igen.

Det var väldigt lyxigt att få in maten till bara oss och höra hur vår nästa rätt stektes i köket. Kocken, en amerikansk kvinna i 35-ärsåldern var en härlig påminnelse till mig att man aldrig kan veta något om dem bara via utseendet. Man behöver ju den påminnelsen ibland. Kortklippt självlockigt hår, heltatuerad arm (sleeve), keps, kockjacka+byxor och lagom diskret. Var kock skolad i det franska köket som efter flera år som kock på annan restaurang tröttnat på bristen på konstnärlig frihet och som sedan startat cateringverksamhet. Verkade spela poker där vinstpotten ibland användes till att gå till denna restaurang då annan ägare hade den. Hon hade sedan blivit uppringd och erbjuden att köpa den. Hon var glad att hon fått möjligheten. Vi också.

6. Den här lilla rätten ser inte så mycket ut för världen men fick mina smaklökar att göra glädjehopp. Kan inte ens bekriva hur höga. Hade jag haft läggningen att gråta för att något är så gott så hade rätten kvalat in direkt i den kategorin. Lax på toppen, avokado i mitten och en seg riskaka med sesamfrön. Rätten skulle ätas med tuggor som fick in alla smakerna; lax med sting i som mildrades av med avokadon och fick spänst i tuggmotståndet från botten.

7. Pre-efterrätt som en brygga mellan maten och efterrätten. Anka, svamp och en liten sky med brunt socker. Oväntat, gott och unikt.

8. Blåbärs- och citronsorbet. Enkelt, uppfriskande och gott.

Rätt 9 kom vi aldrig på vad det var. Kanske någon av böntallrikarna som kom in innan förrätten.

Vad kan man lära sig av en sån här matkväll? Mat är gott och gör människor lyckliga och det är något att lägga pengar på eftersom det är helt oskadligt samtidigt som det ger minnen för lång tid .  Ett bra sätt att umgås också. Jag förväntar mig dock inget liknande på lång tid framöver utan ser istället fram emot svärmors oslagbara svenska mat.

Om jag har fler tankar om kvällen? Ja det skulle i så fall vara att vi aldrig tidigare i livet lagt så mycket dricks…

 

Annons

1 kommentar so far
Lämna en kommentar

Det är ju verkligen roligt att ni njuter så mycket av mat!! Jag förstår att denna middag var oslagbar och kanske blir ett minne för livet.
Jag skall inte känna mig stressad av höga förväntningar när ni kommer hem utan bara laga mat med glädje för att jag vet att ni uppskattar den.
Kramar från svärmor

Kommentar av Anna-Maria Ottosson
Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s%d bloggare gillar detta: